Ondernemersklankbord

Wil jij zzp’er worden?

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit explosief. Jaarlijks starten er tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een eigen bedrijf. En maar liefst 95% start als zzp’er. Waarom zijn er zo veel zzp’ers? Omdat zzp’er zijn leuk is! Je bent eigen ondernemer en je hebt veel vrijheden. Daar tegenover staan ook een aantal uitdagingen.

Denk jij er ook over om te starten als zzp’er, maar zoek je hulp voor zzp’ers? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen je helpen met al je zzp-vragen. Dus weet je nog niet precies wat er allemaal bij komt kijken? Welke voordelen en uitdagingen er zijn, waar je over moet nadenken voor je begint en wat je van tevoren moet regelen? Lees dan snel verder en als je nog meer vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op!

Wat betekent ZZP eigenlijk?

Bijna iedereen weet wel wat een zzp’er is: een zelfstandige zonder personeel. In Nederland zijn er maar liefst meer dan een miljoen zzp’ers. Zzp’ers werken voor zichzelf en sluiten contracten af met opdrachtgevers. Het werk dat een zzp’er levert, is dus niet gebaseerd op een vast dienstverband of een arbeidsovereenkomst. Dit worden dan ook vaak freelance opdrachten genoemd. Zzp’ers doen kleine maar ook grote opdrachten. Ze kunnen kort duren maar ook lang. De opdracht moet overeenkomstig zijn met het contract dat de zzp’er en de opdrachtgever hebben afgesloten. Meestal wordt een zzp’er betaald op basis van die opdracht. In sommige gevallen wordt een zzp’er echter betaald op basis van het aantal gewerkte uren.

Het voordeel van zzp’er zijn is dat je voor meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd kunt werken, omdat je als zzp’er niet in loondienst bent. Meer variatie in je werk dus! Een zzp’er heeft geen personeel en daarom schrijven ze zich in als eenmanszaak. Dit betekent dat er veel verschillen zijn tussen werken als zzp’er en werken in loondienst. Een zzp’er heeft wel andere uitdagingen dan iemand die in loondienst werkt. Zo dien je zelf te zorgen voor pensioenopbouw en andere verzekeringen. Daar staat tegenover dat je geheel vrij bent in de opdrachten die je aanneemt en vaak kun je ook gemakkelijk vanaf huis werken.

Als zzp’er starten

Als zzp’er starten, hoe doe ik dat? Talloze keren wordt deze vraag bij Google ingetypt. Wij raden altijd aan om te starten met een plan. Dit hoeft geen uitgebreid plan te zijn, maar schrijf gewoon voor jezelf op wat er allemaal moet en kan gebeuren. Ondernemen is leuk en uitdagend, maar het betekent ook risico, want geen opdrachten betekent geen inkomen.

Maak dus een inventarisatie van jouw sterke en zwakke punten en een lijst van eventuele benodigdheden zoals gereedschap, auto, startkapitaal, computer, financiering etc. Kijk ook welk inkomen je beslist nodig hebt, en of er wel vraag is naar jouw product of dienst. Verder moet je uitzoeken wat er betaald wordt in de branche waarin jij werkzaam gaat zijn. Kijk ook welke
verzekeringen je eventueel nodig hebt en hoe je de boekhouding gaat organiseren.

De feitelijke start is supermakkelijk en snel. Je stapt de kamer van Koophandel binnen en laat je inschrijven als eenmanszaak. Hiervoor heb je wel een geldig legitimatiebewijs nodig en natuurlijk is het slim om van tevoren een passende bedrijfsnaam te bedenken. De Kamer van Koophandel geeft je inschrijving middels een formulier voor je door aan de Belastingdienst die je een BTW-nummer zal toekennen. Maar dan pas gaat het echt beginnen.

Even een checklist:

  1. Maak een ondernemingsplan
  2. Zoek uit welke verzekeringen je moet afsluiten
  3. Zoek uit hoe je je boekhouding gaat organiseren (zelf of uitbesteden)
  4. Bepaal je uurtarief
  5. Schrijf je in bij de KVK

ZZP’er zijn – wat komt er bij kijken?

Hoera! Nu ben je ondernemer! Gefeliciteerd. Nu moet je er natuurlijk voor zorgen dat je opdracht(en) binnenhaalt. Het is voor jou als zzp’er bijna altijd het gunstigst als opdrachtgevers jou rechtstreeks inhuren. Directe lijnen, controle over de afspraken, verschillende opdrachtgevers, en directe facturatie.

Netwerk en acquisitie

Om eigen opdrachten te regelen heb je een groot eigen netwerk nodig en heb je veel aan mond-tot-mondreclame. Je kunt natuurlijk ook actief aan acquisitie doen om je klantenkring uit te breiden. Weet je niet hoe? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Modelovereenkomst

Zorg voor een goede modelovereenkomst waarin je de afspraken tussen jou en de opdrachtgever vast legt, zodat de arbeidsrelatie tussen jou en de opdrachtgever duidelijk wordt. Op de website van de belastingdienst vind je goede voorbeelden.

Belasting

Hoe zit het met die belasting? Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over het inkomen dat je verdient, net zoals wanneer je in loondienst werkt. Het verschil is dat er geen loonbelasting wordt ingehouden. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aangifte en het afdragen van inkomstenbelasting.

Een veelgestelde vraag van zzp’ers is: hoeveel van mijn inkomen moet ik eigenlijk reserveren voor de Belastingdienst?

Wij raden aan om 30% van je brutowinst te reserveren. Dan zit je waarschijnlijk aan de veilige kant. Maar maak je heel veel winst, dan kan dat misschien meer worden. En blijkt dat je toch minder belasting hoeft te betalen, dan heb je dus mooi wat meer buffer over. Prettig voor onzekere tijden, of bijvoorbeeld om te sparen voor een aanvulling op je pensioen.

Pensioen

Pensioen bouw je niet automatisch op als zzp’er. Je bent zelf verantwoordelijk voor aanvulling op je AOW. Maak een goed plan voor jezelf, dit kun je misschien zelfstandig. Zo niet, zoek dan hulp van een adviseur.

AVG

Bij de nieuwe privacywetgeving AVG horen verplichtingen voor zzp’ers. Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het inzagerecht van degene waarvan je informatie bijhoudt. Iedereen van wie je persoonsgegevens verwerkt (de betrokkene) heeft recht op inzage.

Checklist en tips

Checklist van waar je aan moet denken op het moment dat je zzp’er bent:

  1. Haal opdrachten binnen (netwerk en acquisitie)
  2. Maak een modelovereenkomst
  3. Reserveer in ieder geval 30% van je inkomsten voor inkomstenbelasting
  4. Regel je pensioen
  5. Zoek uit welke regels er voor jou van toepassing m.b.t. AVG.

ZZP advies

Hulp nodig bij zzp’er worden?

Wil jij zzp’er worden en heb je hulp nodig? Zie je door de bomen het bos niet? Ben je benieuwd welke stappen jij moet nemen om als zzp’er te starten?

Neem dan contact met ons op voor een klankbordtraject. Een ervaren OKB-adviseur kan je helpen en adviseren. Hij kan met jou een plan maken, kijken hoe de (financiële) situatie is en welke mogelijkheden je hebt. Ook kan hij je helpen en begeleiden om dit proces in gang te zetten.