Ondernemersklankbord

Starter leert keuzes maken

Marijke van Es is cultureel ondernemer in Den Haag. Ze heeft diverse competenties en werd regelmatig voor uiteenlopende opdrachten gevraagd. Toch had Van Es moeite met het verdienen van een goede boterham. Als startende ondernemer zocht ze naar antwoorden op heel veel vragen. De OKB-adviseur hielp haar om haar eigen koers te bepalen.

“Ik ben goed in mijn vak, maar ondernemen leerde ik van mijn OKB-adviseur”

OKB-adviseur is steun en toeverlaat

Marijke van Es: “Na mijn afstuderen had ik dankzij mijn netwerk snel veel werk. Mijn probleem was dat ik hard werkte, maar voor mijn opdrachten niet altijd even goed betaald kreeg. Via de Kamer van Koophandel hoorde ik over het werk van Ondernemersklankbord. Dat was precies wat ik als starter zocht, ik had zoveel vragen: hoe begin ik mijn bedrijf, waar richt ik me op, hoe bepaal ik mijn tarief. Als startende ondernemer miste ik een klankbord.”

Richting bepalen en structuur geven

“Mijn OKB-adviseur en ik hadden regelmatig telefonisch overleg en zagen elkaar eens in de 2 tot 3 weken voor overleg. Hij liet mij – door alles te proberen – zelf het antwoord bepalen op de vraag: doe ik niet teveel dingen? Met vallen en opstaan kwam ik erachter wat het beste bij mij past. Mijn OKB-adviseur leerde me om mijn tarieven te bepalen, dat ik niet overal ‘ja’ op moest zeggen. Hij zorgde dat ik structuur in mijn werk aanbracht, waardoor ik veel minder stress ervaar. En hij leerde me met een klant om te gaan die de factuur niet betaalde. Het OKB-klankbordtraject maakte mij zelfverzekerder. Ik versta mijn vak, maar het ondernemerschap leerde ik van mijn adviseur.”

Klankborden in elke bedrijfsfase