Ondernemersklankbord

Financieel gezond weer verder

Restaurant Pomphuis in Ede is gevestigd in een monumentaal gebouw. Eigenaar Ton van der Zandt startte er in 2005 zijn horecaonderneming. Na een voortvarend begin kwam in 2008 de economische crisis. Een groot pand, acht medewerkers, en steeds minder omzet. Na een paar verliesjaren werd de situatie medio 2012 precair. Ton van der Zandt stond voor een dilemma: stoppen of kiezen voor een nieuwe formule. Zijn accountant attendeerde hem op Ondernemersklankbord en Van der Zandt riep de hulp in van een OKB-adviseur. Samen werkten zij een nieuw concept uit.

“Als je moet kiezen tussen doorgaan of stoppen, is een kritische gesprekspartner een welkome steun”

Nieuwe bedrijfsformule voor succes

Ton van der Zandt: “Ons nieuwe motto werd: lekker uit eten voor een vriendenprijs. Mijn OKB-adviseur hield mij voortdurend een spiegel voor. Hij stelde scherpe tegenvragen, waardoor ik mijn gedachten helder kreeg en onze zaak in de juiste richting kon sturen. Bovendien steunde hij mij tijdens mijn onderhandelingen met mijn huurbaas voor een lagere huur. In 2012 was het financieel echt ‘vijf voor twaalf’ voor ons. Ik zocht een partner om mee te sparren, een klankbord, iemand die kon helpen om ons bedrijf er weer bovenop te krijgen.”

Kernwaarden behouden

“Ik had wel ideeën voor een nieuwe formule en wilde daarbij de kernwaarden van mijn onderneming, zoals het bieden van topkwaliteit met mooie verse producten en een goede ambiance, bewaren. Eind 2012 stapten we over op keuzemenu’s van drie, vier of vijf gangen tegen een vaste prijs. Dat sloeg aan. Het aantal gasten verdubbelde snel, binnen een halfjaar waren we uit de problemen en nog steeds is er sprake van een stijgende lijn.”

Klankborden in elke bedrijfsfase