Ondernemersklankbord

Uitstel betaling belastingen en aflossingen

Je kan tijdelijk bijzonder uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst met een ruime betalingsregeling. Kijk wanneer je begint met betalen en hoe lang je erover mag doen. Kijk ook welke mogelijkheden er zijn om nu even iets meer geld over te houden, of voor uitstel van betaling vanwege de coronacrisis bij andere overheden en banken.

Uitstel van betaling bij de Belastingdienst
Je kan tijdelijk bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen bij de Belastingdienst. Er is een ruime betalingsregeling voor het betalen van uw belastingschuld.

Bijzonder uitstel van betaling aanvragen
Je kan tot en met 31 december 2020 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Dat kan gemakkelijk online, maar ook schriftelijk. Als je al uitstel had aangevraagd, kan je het ook verlengen tot en met 31 december 2020.

Verlenging uitstel voor belastingschuld boven € 20.000
Als je het bijzonder uitstel van betaling wilt verlengen voor een totale belastingschuld boven € 20.000 moet je een verklaring van een derde deskundige meesturen. Een derde deskundige is iemand van buiten jouw organisatie die verklaart dat je door de coronacrisis betalingsproblemen heeft. Dat kan bijvoorbeeld jouw belastingadviseur of accountant zijn.

Betalingsregeling bijzonder uitstel van betaling
Je hoeft de belastingschuld van bijzonder uitstel pas af te lossen vanaf 1 juli 2021. Je mag daar dan 36 maanden over doen.

Uitstel aanvragen, verlengen en je belastingschuld aflossen
Lees op Belastingdienst.nl hoe j uitstel aanvraagt, verlengt en wat er daarna gebeurt.

Voorlopige aanslag verlagen
Als je nu maandelijks een voorlopige aanslag betaalt voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting, kan je die verlagen als je de komende tijd minder inkomsten verwacht. Stijgen jouw inkomsten weer? Wijzig dan ook je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je bij de definitieve aanslag moet bijbetalen.

Verlagen voorlopige aanslag
Lees op Belastingdienst.nl hoe u uw voorlopige aanslag kan wijzigen.

Deblokkering g-rekening voor loonheffingen en btw
Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Vanwege de coronacrisis kan de Belastingdienst tijdelijk ook bedragen vrijgeven die zijn gereserveerd voor (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw.

Deblokkeren g-rekening
Lees op Belastingdienst.nl hoe u de g-rekening kunt deblokkeren.

Uitstel betaling van andere belastingen
Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting
Bij de meeste waterschappen kunt u uitstel aanvragen voor de waterschapsbelastingen. Ook bij de meeste gemeenten kunt u uitstel van betaling aanvragen als u financiële problemen heeft door de coronacrisis. Bijvoorbeeld voor de toeristenbelasting, afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Informeer bij uw gemeente naar de voorwaarden.

Betalingsregeling aanvragen
U vraagt uitstel van betaling aan bij uw waterschap en uw gemeente.

Energiebelasting en ODE
In sommige gevallen kan uw energieleverancier u uitstel van betaling geven voor Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Dat kan als u iedere maand een eindfactuur van uw energieleverancier krijgt over het werkelijke verbruik van de elektriciteit en/of gas. U krijgt uitstel voor de maanden april, mei en juni. De uitgestelde belasting wordt in oktober 2020 in rekening gebracht.

Uitstel aanvragen
Uw energieleverancier kan dit uitstel toepassen. Hou de communicatie van uw leverancier in de gaten. Lees meer over het uitstel van Energiebelasting en ODE.

Stel uw aflossingen uit
Zakelijke lening
Heeft u een zakelijke lening bij de bank? Verschillende banken verlenen hun klanten 6 maanden uitstel van aflossing op leningen tot € 2,5 miljoen.

Betaalpauze hypotheek
Uw bank kan u een betaalpauze geven voor uw hypotheek zodat u minder rente en aflossing betaalt. Bespreek de mogelijkheden met uw bank. Lees over de voorwaarden en gevolgen voor belastingen en toeslagen op belastingdienst.nl.

Uitstel aanvragen
Vraag aan uw bank wat de afspraken en mogelijkheden zijn.

Microkrediet
Qredits verleent microkredieten aan kleine ondernemers en zzp’ers. Heeft u een lening, dan kunt u 6 maanden uitstel van aflossing aanvragen voor uw lening.

Uitstel aanvragen
Neemt contact op met Qredits om uitstel aan te vragen.

Vroegefasefinanciering (VFF) en Innovatiekrediet
Maakt u gebruik van Vroegefasefinanciering (VFF) of een Innovatiekrediet? Als u door de coronacrisis financiële problemen heeft, kunt u voor de periode van 1 april tot 1 oktober uitstel van aflossing en rentebetaling krijgen.

U krijgt een brief van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met uitleg over hoe u uitstel aanvraagt.

 

Bron: KVK