Ondernemersklankbord

Uitstel betaling belastingen en aflossingen

Uitstel van betaling voor belastingen of betaalpauze hypotheek. Door corona kan er meer. Let ook op de gevolgen.

Voor veel belastingen kunt u vanwege de coronacrisis uitstel van betaling krijgen. Ook kunt u bij veel banken en kredietverleners uitstel van aflossing aanvragen. Zo houdt u meer geld over om uw bedrijf draaiende te houden. Lees welke betalingen u kunt uitstellen. En welke maatregelen de Belastingdienst nog meer neemt.

Uitstel van betaling bij de Belastingdienst

Er zijn tijdelijk een aantal bijzondere mogelijkheden voor uitstel van betaling bij de Belastingdienst. U kunt tot 1 oktober 2020 gebruikmaken van deze mogelijkheden.

Bijzonder uitstel van betaling na 1 oktober 2020

Tot 1 oktober 2020 kunt u bijzonder uitstel van betaling aanvragen of verlengen. Het uitstel eindigt dan uiterlijk 1 januari 2021. U kunt de belasting daarna in termijnen betalen. Daarvoor krijgt u in ieder geval 2 jaar de tijd. Lees meer over de periode na afloop van het bijzonder uitstel van betaling.

In één keer bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor meer belastingen tegelijk

U vraagt in één keer uitstel voor alle aanslagen:

  • inkomstenbelasting
  • Zorgverzekeringswet
  • vennootschapsbelasting
  • loonheffingen
  • omzetbelasting (btw)

Voor andere belastingen waarvoor u bijzonder uitstel kunt krijgen, geeft u per belasting aan of u uitstel wilt. U moet wel aangifte blijven doen voor al uw belastingen.

U kunt online en schriftelijk 3 maanden uitstel vragen. U kunt verlenging aanvragen als u langer uitstel nodig heeft.

Online 3 maanden bijzonder uitstel van betaling aanvragen

Om online uitstel aan te vragen heeft u uw DigiD nodig. Als zzp’er of eenmanszaak heeft u daarnaast uw burgerservicenummer (BSN) nodig.

Voor andere rechtsvormen moet u uw RSIN gebruiken (Rechtspersonen en samenwerkingsverbanden Informatienummer). Het RSIN staat bijvoorbeeld op het uittreksel van KVK. Vraag een uittreksel aan met de KVK App Handelsregister. Met de app kunt u gratis 30 producten van de KVK downloaden. Of ga naar Bedrijfsinformatie bestellen op KVK.nl om vanaf €2,30 een uittreksel te downloaden.

Verlenging uitstel voor belastingschuld boven € 20.000

Als u het bijzonder uitstel van betaling wilt verlengen voor een totale belastingschuld boven € 20.000 moet u een verklaring van een derde deskundige meesturen. Een derde deskundige is iemand van buiten uw organisatie die verklaart dat u door de coronacrisis betalingsproblemen heeft. Dat kan bijvoorbeeld uw belastingadviseur of accountant zijn.

Uitstel aanvragen

Lees op Belastingdienst.nl hoe u uitstel aanvraagt.

Voorlopige aanslag verlagen

Als u nu maandelijks een voorlopige aanslag betaalt voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting, kunt u die verlagen als u de komende tijd minder inkomsten verwacht. Stijgen uw inkomsten weer? Wijzig dan ook uw voorlopige aanslag. Zo voorkomt u dat u bij uw definitieve aanslag moet bijbetalen.

Verlagen voorlopige aanslag

Lees op Belastingdienst.nl hoe u uw voorlopige aanslag kan wijzigen.

Deblokkering g-rekening voor loonheffingen en btw

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Vanwege de coronacrisis kan de Belastingdienst tijdelijk ook bedragen vrijgeven die zijn gereserveerd voor (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw.

Deblokkeren g-rekening

Lees op Belastingdienst.nl hoe u de g-rekening kunt deblokkeren.

Uitstel betaling van andere belastingen

Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting

Bij de meeste waterschappen kunt u uitstel aanvragen voor de waterschapsbelastingen. Ook bij de meeste gemeenten kunt u uitstel van betaling aanvragen als u financiële problemen heeft door de coronacrisis. Bijvoorbeeld voor de toeristenbelasting, afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Informeer bij uw gemeente naar de voorwaarden.

Uitstel aanvragen

U vraagt uitstel van betaling aan bij uw waterschap en uw gemeente.

Energiebelasting en ODE

In sommige gevallen kan uw energieleverancier u uitstel van betaling geven voor Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Dat kan als u iedere maand een eindfactuur van uw energieleverancier krijgt over het werkelijke verbruik van de elektriciteit en/of gas. U krijgt uitstel voor de maanden april, mei en juni. De uitgestelde belasting wordt in oktober 2020 in rekening gebracht.

Uitstel aanvragen

Uw energieleverancier kan dit uitstel toepassen. Hou de communicatie van uw leverancier in de gaten. Lees meer over het uitstel van Energiebelasting en ODE.

Stel uw aflossingen uit

Zakelijke lening

Heeft u een zakelijke lening bij de bank? Verschillende banken verlenen hun klanten 6 maanden uitstel van aflossing op leningen tot € 2,5 miljoen.

Betaalpauze hypotheek

Uw bank kan u een betaalpauze geven voor uw hypotheek zodat u minder rente en aflossing betaalt. Bespreek de mogelijkheden met uw bank. Lees over de voorwaarden en gevolgen voor belastingen en toeslagen op belastingdienst.nl.

Uitstel aanvragen

Vraag aan uw bank wat de afspraken en mogelijkheden zijn.

Microkrediet

Qredits verleent microkredieten aan kleine ondernemers en zzp’ers. Heeft u een lening, dan kunt u 6 maanden uitstel van aflossing aanvragen voor uw lening. Ook gaat in deze 6 maanden de rente omlaag naar 2%.

Uitstel aanvragen

Neemt contact op met Qredits om uitstel aan te vragen.

Vroegefasefinanciering (VFF) en Innovatiekrediet

Maakt u gebruik van Vroegefasefinanciering (VFF) of een Innovatiekrediet? Als u door de coronacrisis financiële problemen heeft, kunt u voor de periode van 1 april tot 1 oktober uitstel van aflossing en rentebetaling krijgen. 

U krijgt een brief van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met uitleg over hoe u uitstel aanvraagt.

Deze content is geplaats door:

Contact:

BelastingTelefoon
https://twitter.com/BDzakelijk

Telefoonnummer(s):

BelastingTelefoon

0800-0543

Links:

BelastingTelefoon

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellen

Forums: