Ondernemersklankbord

Stappenplan starten als zzp’er in de bouw

U heeft een aantal leuke klussen in gedachte. Misschien heeft u zelfs al mogelijke klanten. Waar moet u aan denken als u wilt beginnen in de bouw?

U heeft een aantal leuke klussen in gedachten. Misschien heeft u zelfs al een paar potentiële klanten. Badkamer verbouwen, aanbouw plaatsen, een grote schilderklus doen. Welke zaken moet u regelen voordat u begint? Ga voordat u start als zzp’er in de bouw goed na of u wel echt zelfstandig bent. Let er ook op dat er een aantal bedrijfstakken zijn met verplichte pensioenfondsen.

Bekijk of u zelfstandig bent of toch in loondienst

Stel: u gaat aan de slag voor uw oude werkgever. Maar nu als zzp’er. Uw opdrachten krijgt u van uw oude baas. Wat maakt u een zzp’er en wanneer is er sprake van een schijnzelfstandigheid? De Belastingdienst beoordeelt uw situatie op basis van verschillende criteria.

Schrijf uw bouwonderneming in bij KVK

U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

Bereken hoeveel geld u nodig heeft

Als zzp'er in de bouw heeft u vaak geld nodig om te kunnen starten. Bijvoorbeeld voor gereedschap of om uw bedrijfsbus te leasen of kopen. Maar denk ook aan kantoorartikelen of een boekhoudpakket. Bekijk welke mogelijkheden u heeft voor de financiering van uw bedrijf.

Regel uw administratie en belastingen

Als zzp'er krijgt u te maken met de Belastingdienst. Zo moet u verschillende belastingen betalen, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting ? Dan kunt u bij uw aangifte gebruikmaken van aftrekposten en fiscale regelingen. U betaalt dan minder belasting. De Belastingdienst stelt ook eisen aan uw administratie en wat u op uw rekeningen zet.

Check of u moet deelnemen aan een pensioenfonds

In een groot aantal bedrijfstakken bestaat voor personeel een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Bent u ondernemer in één van de volgende bedrijfstakken? Dan is deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds ook voor u verplicht:

Uurloon, offerte, contracten en algemene voorwaarden

Ook het binnenhalen van opdrachten hoort bij ondernemen. Vaak vragen mogelijke klanten om een offerte. En ze willen natuurlijk ook weten hoeveel u vraagt per uur. Als de opdracht binnen is, komt er soms ook papierwerk bij kijken als u een contract opstelt. Door algemene voorwaarden te gebruiken, kunt u problemen met klanten en leveranciers voorkomen.

Dek het risico voor uw onderneming af

U kunt op meer manieren de risico’s voor uw bedrijf beperken. Wat als u tijdens een klus per ongeluk een kostbare vaas omstoot? Of u valt van uw ladder en breekt een been? Als ondernemer in de bouw kunt u een aantal verzekeringen afsluiten. Voor de verzekering van uw arbeidsongeschiktheid kun u ook crowdsurance overwegen.

Feiten en cijfers: hoeveel starters zijn er in de bouw?

De grafiek toont het aantal opgerichte bedrijven met één werkzame persoon in de bouwsector per kwartaal.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/

Forums:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact