Ondernemersklankbord

Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

Heeft u een motorrijtuig voor uw bedrijf? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen. Lees hier meer.

Heeft u een motorrijtuig voor uw bedrijf? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen. Lees hier meer.

Heeft u een of meer motorrijtuigen (een personenauto, bestelauto, motor, autobus of vrachtwagen) voor uw onderneming? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen.

Motorrijtuigenbelasting betalen

Als u het motorrijtuig op uw naam zet, krijgt u automatisch een rekening van de Belastingdienst. U blijft zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de wegenbelasting. Heeft u binnen 1 maand geen rekening ontvangen? Neem dan contact op met de BelastingTelefoon Auto.

U betaalt de wegenbelasting iedere 3 maanden met een acceptgiro. Maar u kunt de Belastingdienst ook machtigen de belasting per maand af te schrijven. Een automatische machtiging kan niet voor vrachtwagens.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Hoeveel belasting u moet betalen, hangt onder meer af van:

  • het soort motorrijtuig
  • het gewicht
  • het soort brandstof

U kunt zelf de wegenbelasting berekenen met het hulpmiddel van de Belastingdienst. U heeft hierbij uw kenteken nodig. Voor een volledig elektrisch motorrijtuig zoals een personenauto betaalt u geen wegenbelasting. Heeft u een vrachtwagen? Dan berekent u de wegenbelasting met speciale tabellen. Voor sommige vrachtwagens moet u ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen.

Motorrijtuig met een buitenlands kenteken

Woont u in Nederland en heeft u een motorrijtuig met een buitenlands kenteken? Dan moet u in Nederland aangifte motorrijtuigenbelasting doen voordat u het motorrijtuig in Nederland mag gebruiken. U doet dat met het formulier Aangifte motorrijtuigenbelasting buitenlands kenteken. Ook moet u meestal aangifte bpm doen.

Laag tarief voor bestelauto's

Gebruikt u bestelauto's voor uw onderneming? Dan betaalt u misschien een verlaagd tarief wegenbelasting. Deze auto's worden ook wel auto's met een grijs kenteken genoemd. Hiervoor moet de inrichting van uw bestelauto aan een aantal eisen voldoen. Naast deze eisen betaalt u alleen het lage bestelautotarief (grijs kenteken) als:

  • u ondernemer bent voor de btw
  • de bestelauto op uw naam of op naam van uw bedrijf staat
  • u de bestelauto jaarlijks voor meer dan 10% van de gereden kilometers voor uw onderneming gebruikt

Sommige zware bedrijfswagens belast als personenauto

Sommige zware bedrijfswagens worden voor de wegenbelasting gezien als personenauto:

  • motorrijtuigen met een dubbele cabine en een laadruimte en een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilo
  • bestelauto's die niet voldoen aan de inrichtingseisen voor een bestelauto

Voor deze auto's betaalt u ook bpm.

Vrijstellingen

Elektrische auto's

Volledig elektrische auto's zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Heeft u een personenauto met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer? Dan geldt een halftarief. Dit betekent dat u de helft van het tarief voor een gewone personenauto betaalt.

Oldtimers

Heeft u een oldtimer? Dan betaalt u misschien minder of geen wegenbelasting. Met de rekenhulp Overgangsregeling voor oldtimers ziet u of dat voor u zo is.

Wegenbouwvoertuigen

Gebruikt u zware motorvoertuigen voor de aanleg en het onderhoud van wegen? Dan geldt misschien een vrijstelling van belasting zware motorrijtuigen. U betaalt dan geen bzm en geen wegenbelasting.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Telefoonnummer(s):

Links:

Forums: