Ondernemersklankbord

Btw-nummer vermelden en controleren

Heeft u zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan krijgt u meestal meteen uw btw-nummer mee. Kijk hoe het zit.

Heeft u zich als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) met alle benodigde gegevens voor de Belastingdienst? Dan krijgt u meteen uw btw-nummer of btw-identificatienummer mee. De Belastingdienst bevestigt uw btw-nummer daarna per brief. Heeft u niet alle gegevens doorgegeven tijdens uw inschrijving? Dan gaat de Belastingdienst eerst na of u ondernemer voor de btw bent. In de meeste gevallen krijgt u binnen 5 werkdagen een btw-nummer.

Btw-nummer vermelden

Het btw-nummer bestaat uit 14 tekens. U vermeldt uw btw-nummer op uw facturen. Als u via het internet verkoopt of diensten aanbiedt, moet u het btw-nummer op uw website vermelden. De Belastingdienst vermeldt uw btw-nummer op de brieven en formulieren die u ontvangt.

Hoe controleert u het btw-nummer van een klant?

Wilt u de geldigheid van het btw-nummer controleren van een Nederlandse klant? Of van een zakelijke klant die in een ander EU-land gevestigd is? Dat kunt u doen met het VAT Information Exchange System (VIES) van de Europese Commissie. Van de meeste lidstaten kunt u met VIES ook de naam- en adresgegevens van uw klant controleren.

Wilt u het btw-nummer van een bedrijf weten?

Neem dan contact op met dat bedrijf. U kunt het btw-nummer alleen rechtstreeks van uw klant of leverancier krijgen.

Bedrijf uitschrijven bij KVK

Als u uw bedrijf uitschrijft bij KVK, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Uw btw-nummer wordt dan stopgezet. U krijgt hiervan een schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Telefoonnummer(s):

Links:

Forums: