Ondernemersklankbord

Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Het Verenigd Koninkrijk gaat de EU verlaten. Dit staat bekend als Brexit. Lees wat het voor u betekent, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat de Europese Unie (EU). Dit noemen we Brexit. Het VK wordt dan een land buiten de EU. Doet u zaken met het VK? Of bent u dat van plan? Bereid u dan voor op Brexit. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk wordt een land buiten de EU

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Vanaf dan ziet de EU het VK als een land buiten de EU. En gaan voor het VK de regels gelden die voor alle landen buiten de EU gelden.

Volg de laatste stand van zaken op het Brexitloket

Het VK en de EU bereikten op 17 oktober een akkoord over de voorwaarden voor het vertrek van het VK uit de EU en een overgangsperiode. Het Britse parlement en het Europese Parlement moeten dit akkoord goedkeuren voordat de afspraken in werking kunnen treden.

Overgangsfase bij goedkeuren akkoord

Als het Britse parlement en het Europese Parlement instemmen met het Brexit-akkoord, treedt het VK per 31 januari (middernacht Nederlandse tijd) uit de EU. Brexit is daarmee een feit. Vanaf dan gaat een overgangsfase in werking tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Deze overgangsperiode kan zo nodig eenmalig met 2 jaar worden verlengd tot en met 31 december 2022.

Nieuwe relatie

Pas na Brexit kunnen de EU en het VK onderhandelen over de details van hun toekomstige relatie. In die onderhandelingen spreken de EU en het VK af onder welke voorwaarden ondernemers na de overgangsperiode zaken kunnen doen in en met het VK.

Geen akkoord (no deal)

De kans dat het toch niet lukt om uiterlijk 31 januari 2020 tot goedgekeurde afspraken afspraken met het VK te komen over Brexit is inmiddels vrijwel nul. Pas aan het einde van de overgangsperiode op 31 december 2020 bestaat er opnieuw een kans op een no deal.

Volg de laatste stand van zaken op het Brexitloket.

Verdiep u in de regels voor landen buiten de EU

Blijf u voorbereiden op zakendoen met een land buiten de EU:

Lees ook de informatie van de EU over de gevolgen voor uw bedrijf.

Check de Brexit To Do-lijst

Op het Brexitloket vindt u de Brexit To Do-lijst: een praktisch overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden bij Brexit. Bijvoorbeeld het regelen van uw transport en controleren van servicecontracten.

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact Scan ziet u snel of Brexit u raakt. Aan de hand van een aantal vragen laat de scan de effecten zien van Brexit voor uw bedrijf.

Bereid u voor op de douaneformaliteiten: zorg dat u een EORI-nummer hebt

Het kan een aantal maanden kosten om uw bedrijf voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten na Brexit. Regel nu al de volgende zaken:

  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf. U vraagt dit nummer gratis aan via douane.nl/brexit.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de Douane geeft u meer uitleg over deze stappen. Bekijk ook de video Na Brexit exporteren met de juiste papieren.

Hulp en advies: vraag een Brexit-voucher aan

Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het Brexitloket voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

Blijf de ontwikkelingen over Brexit volgen

Op het Brexitloket van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van Brexit en de voorbereiding. Bekijk ook het Brexit-nieuws voor ondernemers van KVK.

Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk

De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Brexitloket

Telefoonnummer(s):

088 042 52 00

Links:

Brexitloket.nl

http://www.brexitloket.nl

Forums: