Ondernemersklankbord

Belastingzaken bij opheffen

Stopt u met uw bedrijf? Dan moet u nog een aantal zaken met de Belastingdienst afwikkelen: fiscaal afrekenen. Bekijk goed wat u allemaal moet regelen.

Als u met uw bedrijf stopt, is een melding bij de Belastingdienst niet genoeg. U moet uw belastingzaken afwikkelen: dit heet fiscaal afrekenen.

Eenmanszaak, vof of maatschap opheffen

Wat moet u (of uw accountant of fiscalist) regelen met de Belastingdienst?

  • Als u uw bedrijf uitschrijft uit het Handelsregister, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Check of u een schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst ontvangt.
  • Zorg voor een eindafrekening: lever bij de Belastingdienst een aangifte inkomstenbelasting in over het laatste jaar dat uw bedrijf nog actief was.
  • Doe een slotaangifte omzetbelasting.
  • Meld het ontslag van uw werknemers bij de Belastingdienst.

Uitzondering: als u daarna een nieuwe onderneming start

Stopt u uw onderneming en start u daarna een nieuw bedrijf? Dan hoeft u waarschijnlijk niet fiscaal af te rekenen. De stakingswinst van uw oude bedrijf moet u dan wel in het nieuwe bedrijf investeren. Laat u hierover adviseren door uw accountant of fiscalist.

Een rechtspersoon opheffen

Als u een bv of nv hebt en u wilt deze opheffen, dan gelden er andere regels. Neem hiervoor contact op met uw accountant of fiscalist.

Meer informatie

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/